Nakrywamy do stołu

Marian 11 Lis , 2015 0 Comments Kuchnia

Pięknie nakryty stół zachęca do wspólnego celebrowania posiłków, aby jednak duża liczba talerzy, kieliszków, serwetek, świeczników nie wprowadzała chaosu, a zdobiła powinniśmy mieć na uwadze kilka ważnych zasad.

sztućce gerpol

Liczba gości.
Nie przeceniaj swoich możliwości, musisz mieć świadomość ile osób może swobodnie zasiąść do twojego stołu tak aby zapewnić gościom możliwość swobodnych ruchów, gdyż wątpliwą przyjemnością będzie spędzenie całego czasu przy stole z rękami przyciśniętymi do tułowia. Najlepiej ustaw na próbę krzesła, aby zorientować się ile masz miejsca dla gości. Jeżeli próba wypadnie pomyślnie, odstaw krzesła, będzie ci łatwiej układać nakrycia. Pod uwagę weź również czy masz wystarczająco dużą zastawę, nieeleganckie jest stawianie na stole nakrycia w różnym przypadkowym stylu.

Obrus.
Na początku rozłóż obrus, jeżeli nie masz jednego wystarczająco dużego obrusu – możesz dołożyć drugi. Obrusy powinny być takiego samego koloru. Klasyczna barwa obrusu to biały, faktura nie ma większego znaczenia. Pamiętajmy jednak aby obrus pasował do klasy poczęstunku, nie wypada na eleganckie przyjęcie położyć obrus papierowy.

Akcesoria na stole.
Uroczyście nakryty stół to taki na którym kładziemy inne akcesoria – jak na przykład kwiaty, świece – które upiększają całość. Pamiętaj aby zachować umiar, przeładowany stół nie jest elegancki i nie jest praktyczny. Najpierw postaw na stole wszystko to co jest niezbędne, dodatkami zajmij się na samym końcu. Pamiętaj aby elementy dekoracyjne nie były zbyt wysokie, wysokie rozłożyste bukiety kwiatów czy rozbudowane wysokie świeczniki będą zasłaniać widok gościom siedzącym naprzeciwko siebie

nakrywamy

Wizytówki
Jeżeli chcesz mieć wpływ na to „kto będzie siedział przy kim” – ustaw na stole wizytówki. Nie praktykuje się tego przy małych stołach. Sadzanie gości przy stole według określonego klucza ma sens także wtedy gdy możesz wpłynąć na dobry nastrój podczas posiłku. Jeżeli zdecydujemy się na wizytówki ustawmy je powyżej nakrycia.

Serwetki
Serwetki powinny być dopasowane do rangi spotkania, im bardziej eleganckie tym bardziej elegancka serwetka- czyli z materiału. Serwetki powinny być wyprasowane i złożone, klasycznie w dowolną formę. Serwetki kładziemy na talerzy do dania głównego.

Nakrycie
Na stole kładziesz tyle te nakrycia i szkła, które są potrzebne do serwowanych przez ciebie dań. Jeżeli zapraszasz gości tylko na spaghetti, wtedy kładziesz na stole dla każdej osoby jedynie łyżkę i widelec. Nie ma potrzeby rozkładania nakryć, które nie będą używane. Przy menu składającym się z trzech dań – zupy, dania głównego i deseru – stawia się małe nakrycia. Nie powinno również zabraknąć ‚podtalerzy’ i odpowiednich kieliszków.

Sztućce
Do każdego dania potrzebne są sztućce, które układa się następująco: widelec z lewej strony obok talerza, nóż z prawej, bardziej z prawej – po zewnętrznej stronie- kładziemy łyżkę do zupy. Powyżej talerza kładziemy w poprzek łyżeczkę albo/i widelec do deseru. Jeżeli podajemy przekąskę z lewej i prawej strony kładziemy sztućce do przekąsek. Przy menu z pięciu dań należy od razu ułożyć wszystkie sztućce, które będą używane. Sztućce zawsze układa się w kolejności podawanych dań, od zewnątrz do wewnątrz. Używamy jednocześnie sztućców, które są równoległe. Na przykład pierwszego leżącego z lewej strony widelca używa się jednocześnie z pierwszym leżącym z prawej strony nożem.

Kieliszki.
Do każdego napoju ustawiamy właściwy kieliszek, na przykład odpowiedni kieliszek do białego czy czerwonego wina, do sherry, czy wąskie i wysokie kieliszki do szampana, czy też pękate do koniaku. Na ogół stawia się na stole trzy kieliszki, przy czym jeden z nich pełni rolę kieliszka podstawowego do którego dostawia się wszystkie pozostałe, jest to z reguły kieliszek do czerwonego wina. (kieliszki do czerwonego wina są bardziej pękate niż te do białego) Kieliszki ustawia się od lewej do prawej, gdyż większość osób jest praworęczna, nie uwzględnia się przy tej zasadzie leworęcznych. Kieliszek podstawowy umieszczamy dokładnie nad czubkiem noża do potraw mięsnych i na wysokości widelca deserowego. Kieliszek do białego wina stoi pod kątem 45 stopni na prawo, poniżej kieliszek do wina musującego umieszczany jest pod tym samym kątem z lewej strony. Szklanka na wodę znajduje się z prawej, powyżej kieliszka do białego wina. Jeżeli zamiast wina pijemy piwo, wtedy kielich do piwa staje się kielichem podstawowym i stawiamy go na miejscu kieliszka do czerwonego wina.

Nakrycia do pieczywa i masła
Czasem na początku przyjęcia podaje się „małe co nieco” na pobudzenie apetytu przed właściwą ucztą. Jeżeli podamy małe bułeczki postawmy z lewej strony na wysokości kieliszka głównego – mały talerzyk z nożykiem. na stole ustawmy kilka koszyków z bułeczkami i małe talerzyki z masłem. Idealna konsystencja masła to półtwarda. Przed położeniem dania głównego zdejmujemy koszyki z bułkami i małe talerzyki z masłem.

Artykuł „Nakrywamy do stołu”: powstał przy współpracy ze sklepem Cook&Love, które oferuje naczynia i akcesoria kuchenne.

cookandlove-baner

Written By Marian