Skeppshult to szwedzka firma słynąca na całym świecie z naczyń żeliwnych najwyższej jakości. Jej produkty charakteryzują się znakomitymi właściwościami oraz niespotykaną wytrzymałością. Wśród wielu produktów tej firmy na uwagę zasługują patelnie żeliwne Skeppshult. Odpowiedź na pytanie, dlaczego te patelnie są wyjątkowe jest bardzo złożona. Decyduje o tym szereg rozmaitych czynników. Patelnie Skeppshult mają tę właściwość, że zatrzymują ciepło i rozprowadzają je w równomierny sposób po naczyniu.
Dzięki temu potrawy przygotowywane są idealnie. Długie utrzymywanie ciepła pozwala na serwowanie z nich dań nie tylko bezpośrednio po zdjęciu z ognia, ale jeszcze przez długi czas. Patelnie żeliwne Skeppshult to jeden z zakupów na całe lata. Co więcej, patelnie właściwie użytkowane mogą posłużyć nie jednemu pokoleniu. Można powiedzieć, że ich zakup to inwestycja. Przygotowywanie potraw w tych naczyniach jest zdrowe i bezpieczne. Mamy, bowiem całkowita pewność, że w procesie produkcyjnym nie są używane żadne substancje chemiczne lub toksyczne. Produkty firmy Skeppshult są całkowicie wolne, od jakiejkolwiek chemii.
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak ważne jest to w przypadku wyrobów mających kontakt z żywnością. Szczególną właściwością patelni żeliwnych Skeppshult jest fakt, że potrawy w nich przyrządzone zawierają pierwiastek żelaza. Jeżeli do gotowania, smażenia lub duszenia użyjemy soku z cytryny, octu winnego albo samego wina ilość wytwarzanego żelaza rośnie. Żelazo wspomaga w fantastyczny sposób prawidłową pracę naszego organizmu. Warto, więc dbać o to, aby było go w naszej diecie jak najwięcej. Nie wszyscy wiedzą, że stosowanie naczyń żeliwnych może nam to ułatwić. Gotowanie z wykorzystaniem produktów firmy Skeppshult jest bezpieczne z jeszcze jednego powodu.
Przyrządzone w nich potrawy nie przywierają do dna naczynia. Wszystko dzięki naturalnej powłoce, jaka wytwarza się przy kontakcie patelni z powszechnie stosowanym olejem do gotowania. Oczywiście istnieją naczynia pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Niestety zawierają one środki chemiczne, które wydzielają się podczas gotowania lub smażenia. Wszystkie te szkodliwe substancje wraz z potrawą trafiają do naszego organizmu. W przypadku patelni żeliwnych Skeppshult nie mamy się czego obawiać. Są one cięższe, niż inne patelnie z lekkich stopów metali. Można to uznać za wadę, ale po głębszym zastanowieniu się okazuje się, że cięższa patelnia ma wiele zalet. Jest przede wszystkim bardziej stabilna. Maleje, więc ryzyko jej potrącenia czy zrzucenia z kuchenki. Poza tym gorąco rozchodzi się w niej równomiernie, temperatura jest jednolita w całym naczyniu. Możemy w ten sposób osiągać najlepsze wyniki gotowania.